Kun etsii ensimmäistä omaa kotiaan, kannattaa ensimmäiseksi miettiä, millaiset tekijät asunnossa ovat itselle tärkeimpiä.

– Mieti, millainen olet ihmisenä: tykkäätkö puuhastella paljon vai oletko cityihminen? Kannattaa rohkeasti lähteä asuntoesittelyihin, joissa voi pohtia omia asumisen tarpeita ja kartoittaa unelmia, OP Koti Uusimaan kiinteistönvälittäjä Tytti Nikkanen sanoo.

– Kodin sijainti on tärkeä; miten sijainti istuu omaan elämään, työhön ja harrastuksiin. Vaikka netistäkin löytää tietoa eri asuinalueista, kannattaa kuitenkin tutustua asuinalueeseen fillarilla tai kävellen, selvittää onko alueella hyviä julkisia kulkuyhteyksiä, ja miltä alue näyttää iltaisin, OP Koti Lounaismaan myyntijohtaja Jarkko Nikander sanoo.

Muistaa hoitaa myös paperityöt

Asunnon ostaminen asunto-osakeyhtiöstä eli taloyhtiöstä eroaa melko paljon kiinteistön eli omakotitalon ostamisesta. Asunto-osakkeen ostaminen tarkoittaa osakkeen ostamista taloyhtiöstä, kerrostalo-, rivitalo- tai erillistaloyhtiöstä. Ensiasunto voi myös olla kiinteistö eli omakotitalo, johon usein kuuluu ainakin yksi rakennus ja maa-alue.

Niin osakkeen kuin omakotitalonkin ostajan on tärkeä perehtyä sisustuksen ja sijainnin ohella asunnon asiakirjoihin. Asunto-osakkeen kohdalla niitä ovat myyntiesite, taloyhtiön tilinpäätös, isännöitsijäntodistus ja PTS.

– Ensin pyydetään virallinen esite välittäjältä. Lisäksi kannattaa katsoa PTS eli pitkän tähtäimen suunnitelma. Jos talolla on ikää useita vuosikymmeniä, siinä kerrotaan, mitä remontteja talossa on tehty ja mitä taas on suunnitelmissa lähivuosina. Isännöitsijätodistuksen saa, kun on tarjousta tekemässä tai kiinnostunut asunnosta, OP Koti Lounaismaan Nikander sanoo.

Omakotitalossa ei ole isännöitsijää eikä siten myöskään isännöitsijäntodistusta.

– Tarvittava tieto kiinteistön kunnosta ja remonttitarpeista pitää silloin hankkia muilla tavoin. Onko talo hyväksyttävästi lopputarkastettu, jos kyseessä on uudehko omakotitalo? Onko toimittu kaavan mukaisesti eikä ylitetty rakennusoikeutta? Onko omakotitalo omalla tontilla, onko remontteja tehty. Ja omakotitaloon pitää kaupan yhteydessä tehdä kuntokartoitus, OP Koti Uusimaan Nikkanen sanoo.

Kodin ostaminen vaatii ostajalta huolellisuutta. Kiinteistönvälittäjä on paikalla juuri sitä varten, että hän vastaa ostajaehdokkaille asuntoon liittyviin kysymyksiin.

– Tyhmiä kysymyksiä ei ole. Jos on tutustunut papereihin eikä ymmärrä jotain kohtaa, niin silloin vaan kysyy välittäjältä. Papereissakin voi olla vaikeita termejä, kuten mikä ero on myyntihinnalla ja velattomalla myyntihinnalla, Nikander sanoo.

Valmistaudu esittelyyn ja hyödynnä esittelyaika

Kun itseä kiinnostava koti tulee markkinoille, on parasta toimia.

– On hyvä tulla ajoissa asunnon esittelyyn. Siellä kannattaa hyödyntää aika niin, että keskittyy asuntoon kaikin aistein. Kysyy ja kuulostelee. Ottaa mukaan myös muita ihmisiä tai asiantuntijoita, jos sellaisia on lähipiirissä, Nikkanen sanoo.

Taloyhtiöstä osakkeen ostoa harkitsevan kannattaa selvittää myös se, mitä tiloja ostaja osakkeen lisäksi saa käyttöönsä.

– Usein yhtiössä on pyörävarastoja, saunatilat tai jonkinlaisia kerhotiloja. Kannattaa selvittää, onko autopaikoille jonotuslista ja jos, miten se toimii, Nikander sanoo.

Kaikille ostajille asunnon hinta on usein tärkeimpiä asunnon ominaisuuksia. Asunnon hinnoitteluperiaatteet ovat harvoin ulkopuoliselle täysin selvät, joten niistäkin saa mielellään kysyä välittäjältä.

– Kun on kierrellyt asuntonäytöissä itseään kiinnostavilla alueilla, on kertynyt jo jonkinlainen näkemys hintatasosta. Hyvä kysymys välittäjälle on se, mihin juuri tämän asunnon hinta perustuu, Nikander sanoo.

Samalla alueella hinnat voivat vaihdella paljonkin riippuen asunnon tarkasta kunnosta ja sijainnista.

– Vierekkäin voi olla 1950-luvun remontoitu rintamamiestalo ja ei-niin-remontoitu rintamamiestalo. Hissitalossa ylin kerros on arvostettu, mutta jos lähdetkin jalan kapuamaan kolmanteen kerrokseen, ei se välttämättä enää olekaan niin haluttu kuin se hissitalossa olisi, Nikkanen sanoo.

Oma erikoistapauksensa ostajan näkökulmasta on kokonaan uuden asunnon ostaminen uudesta taloyhtiöstä.

– Silloin ostajan täytyy perehtyä myös rakentajan taloudelliseen tilanteeseen. Ostajan on tärkeä tietää, kuinka paljon yhtiöstä on jo myyty asuntoja ja millaisella omistuspohjalla. Yhtiölainat nimittäin ovat aina yhteisöllisiä. Jos yhdellä omistajalla on paljon asuntoja, ja juuri tälle omistajalle tulee taloudellisia haasteita, muut osakkaat voivat joutua maksumiehiksi, Nikander sanoo.

Vain yksi ostotarjous kerrallaan

Jos asunto tuntuu omalta, kannattaa kiinnostus tuoda myös esittelyssä heti esiin.

– Kannattaa keskustella välittäjän kanssa mahdollisesta ostotarjouksesta. Kehotan ostajaa aina tekemään relevantin tarjouksen, sillä on ostajalle epäedullisinta lähteä kokeilemaan mahdollisimman matalalla tarjouksella. Myyjän kiinnostus saattaa tällöin herpaantua, tai hän voi tehdä tarjoukseen vastatarjouksen varsin korkealta tasolta, Nikkanen sanoo.

Kun asunnosta tai kiinteistöstä tekee ostotarjouksen, se tulee tehdä kirjallisesti ja vasta sen jälkeen, kun asunto ja siihen liittyvät asiakirjat on huolellisesti tarkastettu. Ostotarjous on voimassa määräajan, tyypillisesti 2–3 vuorokautta, minä aikana myyjän tulee vastata ostotarjoukseen.

– On hyvä muistaa, että tarjouksen ollessa voimassa ei kannata lähteä tarjoamaan muista asunnoista samaan aikaan. Tarjous sitoo ostajaehdokasta niin kauan kunnes myyjä antaa siihen vastauksen, Nikkanen muistuttaa.

– Mutta jos myyjä ei anna vastausta annetussa ajassa, silloin ostaja on vapaa tekemään tarjouksen muusta kohteesta.

Kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen keskusteluja kannattaa jatkaa

Jos myyjä hyväksyy ostotarjouksen, siirrytään asuntokauppavaiheeseen. Siinäkin sekä ostajan että myyjän kannattaa olla huolelliset.

– Kauppakirjaluonnokseen pitää tutustua huolellisesti. Mikäli vielä kauppakirjaa lukiessa herää kysymyksiä, ne on syytä myös esittää. Hätäily pois, ja perehdytään asioihin, Nikander neuvoo.

Omakotitalon kaupan jälkeen on hyvä mahdollisuuksien mukaan vielä jatkaa keskustelua talon edellisten omistajien kanssa.

– Tykkään siitä, että vanhat omistajat vähän siirtävät sitä historiaa kauppatilanteessa eteenpäin. Silloin voi kysyä, onko jotain mitä pitää talvea ennen muistaa tehdä tai mikäs tuo vipu teknisessä tilassa onkaan.

Asunnon hallintaoikeus siirtyy vasta kauppakirjan tekemisen jälkeen, yhdessä sovittuna ajankohtana.

– Ehkä lähempänä hallintaoikeuden siirtoa voisi vielä sopia käyttöopastuksen aiemman omistajan kanssa ainakin omakotitalossa. Että kun takkaan laitetaan tuli, miten pelti avataan ja muuta. Silloin on niin paljon helpompaa asettua uuteen kotiin ja unelmaan, Nikkanen sanoo.

Sekä tolkku että tunne tärkeitä

Mistä sitten tietää, kun kohdalle osuu juuri se oikea ensiasunto? Kaiken järkeilyn jälkeen kyse on lopulta myös tunteesta.

– Usein sanon asiakkaille, ettei sillä ole minulle merkitystä, onko päätös juuri tästä asunnosta teille ei vai joo. Asuntoa etsivällä pitää itsellään olla hyvä tunne tästä ratkaisusta, ja siinä pitää olla heille järkeä, Nikkanen sanoo.

– Ensiasunnon ostajalle tulee paljon neuvoja vanhemmilta ja asiantuntijoilta, ja moni haluaa ottaa kantaa. Mutta jos oma tunne on vahva, kannattaa luottaa siihen, Nikander sanoo.

– Kyllä sen melkein tietää, kun avaa oven, että tuleeko sellainen tunne - että tämä on aika kiva, Nikkanen sanoo.

Kiinnitä huomiota näihin, kun ostat asuntoa

Asunto-osaketta ostaessa

Kiinteistöä ostaessa

Sekä asunto-osakkeessa että kiinteistössä

  • Myyntiesite
  • Sijainnin merkitys omassa arjessa
  • Tontin omistus: oma vai vuokratontti
  • Tehdyt ja tulevat remontit
  • Kohteen kunto
  • Asuinalueen kaavoitustilanne