Nokkonen sisältää runsaasti kalsiumia, magnesiumia, hyvin imeytyvää rautaa, piitä, karotenoideja, foolihappoa, D-, A-, C- ja K-vitamiineja ja proteiinia. Se nopeuttaa kuona-aineiden poistumista elimistöstä ja vahvistaa immuniteettia. 

Villiyrttikouluttaja Raija Kivimetsä ei suotta pidä nokkosta Suomen luonnon ykköskasvina. Hän listaa lisää nokkosen hyviä ominaisuuksia:

Nokkonen on koko kehon tukipilari, energiaa antava, virkistävä ja puhdistava monitaituri, joka pitää koko luuston, veren, sisäelimet, suoliston, sydämen, ihon ja hiukset sekä kynnet kunnossa. Se laskee luontaisesti niin verenpainetta kuin veren sokeriarvoja.

– Jos jokainen suomalainen ottaisi nokkosen ruokavalioonsa, voisimme paljon paremmin. Mitään lisävitamiineja ei nokkosen lisäksi purkista tarvita, paitsi D-vitamiinia, Kivimetsä lataa.

Nokkosessa on enemmän proteiinia ja rautaa kuin pinaatissa ja parsakaalissa. Lähde: Fineli 

Kerää nokkonen puhtailta paikoilta

Hyvä paikka kerätä nokkosia on metsäpolkujen varsilta ja luomupeltojen läheisyydestä. 

Vilkkaasti liikennöidyiltä teiltä kannattaa koukata ainakin 150 metriä poispäin ja mökkitieltäkin joitakin kymmeniä metrejä. Nokkoset voi poimia talteen myös omalta kotipihalta, jos ei käytä keinotekoisia lannoitteita. 

Sen sijaan huussin ja navetan kulmilla nokkoset kannattaa jättää noukkimatta, samoin tunkion, teollisuuslaitosten ja kaatopaikkojen läheisyydestä.

– Nokkosia ei kannata myöskään poimia pahimpaan siitepölyaikaan. Sateiden jälkeen kannattaa odottaa ensin pari poutapäivää, ja poimia vasta sen jälkeen.  

  • Poimi metsiköstä tai luomupeltomaisemasta
  • Pidä 150 metrin etäisyys vilkasliikenteisiin teihin
  • Hyödynnä myös kotipihan nokkoset, jos lannoitat vain luomusti

Nokkonen on poimittavissa läpi kesän

Keväällä pienen nokkosen voi poimia kokonaan, myöhemmin kannattaa napsaista talteen 7–10 senttiä nokkosen kärjestä. Nokkonen kasvattaa uutta kärkeä, joten satoa tulee koko ajan lisää.

Jotkin nokkospuskat kannattaa jättää kasvamaan isoiksi, jolloin ne alkavat siementää. Tällöin puskat poimitaan kokonaisuudessaan elokuun lopulla. Kivimetsän mukaan nokkosen siemenet ovat nekin terveyspommeja ja aktivoivat erityisesti aivoja. 

Siemenet saa kätevästi talteen Kivimetsän vinkillä: 

– Laita koko nokkospuska isoon paperipussiin alasuin ja pussi roikkumaan varjoon naulakkoon. Kun puska on kuivunut, siemenet putoavat pussin pohjalle.

Nokkonen rikastaa ruokia 

Nokkosen käytössä ruoanlaitossa on vain mielikuvitus rajana. Se sopii esimerkiksi muhennoksiin, pannukakkuihin, piiraisiin, sämpylätaikinoihin, pizzaan ja lasagneen, smoothieihin… Lisäksi siitä voi valmistaa herkullista pestoa. 
Siemeniä voi ripotella vaikka jogurtin tai puuron päälle.

Nokkosta kannattaa säilöä joko kuivaamalla tai pakastamalla, niin siitä voi nauttia ympäri vuoden.

Pakastusta varten ryöppää nokkonen, eli:

  • kiehauta sitä vedessä noin minuutti
  • puserra liiat vedet pois
  • laita rasiaan tai pussiin.

– Noin nyrkin kokoinen annos riittää hyvin yhteen ateriaan nelihenkiselle perheelle, Kivimetsä vinkkaa.

Koska nokkonen kerää itseensä paljon nitraatteja, Kivimetsä suosittelee ryöppäämään pikaisesti myös tuoreena käytettävän nokkosen. Näin päästään nitraateista eroon. 

Villiyrttiasiantuntija, yrttiterapeutti ja FM Raija Kivimetsä kouluttaa ja luennoi villiyrteistä ja aivoterveydestä. Hän on kirjoittanut aiheesta myös useita kirjoja.   

Nokkonen taipuu erinomaisesti vaatteeksi 

Tiesitkö, että nokkonen on ollut suosittu kuitukasvi ennen puuvillan massateollisuutta ja synteettisten kuitujen kehittymistä? Tänä päivänä sen osuus kuitutuotannosta on vähäinen, mutta kiinnostus lisääntyy koko ajan.

Siinä missä puuvillan valmistus kuormittaa valtavasti ympäristöä, nokkonen on hyvin ekologinen kasvi.

Nokkoskuidusta voidaan valmistaa niin vaatteita kuin sisustustekstiilejä. Se on huokoisempaa kuin pellava ja hamppu. Nokkoskuidusta valmistetut tekstiilit pehmenevät käytössä ja pesussa aivan kuten pellava.