Tämän vuoden tammi-marraskuussa lapsille osakeostoja tehneitä OP Uusimaan asiakkaita oli noin 26 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Osakkeita myös ostettiin lapsille määrällisesti 14 prosenttia enemmän tänä vuonna kuin viime vuonna.

Lapsen osakesalkkuun poimitaan OP Uusimaan asiakasdatan mukaan monille tuttuja yhtiöitä. OP Uusimaan alaikäiset asiakkaat omistavat asiakasmäärän mukaan tarkasteltuna eniten Nordean, Fortumin ja Nokian osakkeita. Tänä vuonna kolme ostetuinta osaketta ovat puolestaan olleet Nordea, Fortum ja Neste.

– Olen ilahtunut, että lapselle sijoittaminen on tullut tutuksi yhä useammalle. Sijoitusten kehittymisen seuraaminen on hyvä keino opettaa taloustaitoja ja keskustella siitä, miten yritykset toimivat, OP Uusimaan henkilöasiakkaiden vaurastumisen palveluista vastaava liiketoimintajohtaja Eevi Määttä sanoo.

Vaikka osakesäästäminen lapsille on kasvussa, useimmiten lapsille sijoitetaan rahastoihin. Rahastosijoitukset tehdään tyypillisesti sijoitusvakuutuksen sisään tai arvo-osuustilille. Kaikissa osuuspankeissa alaikäisille tehtyjen säännöllisen rahastosäästämisen merkintöjen määrä on kasvanut tänä vuonna 24 prosenttia. Suosituimpia säästökohteita ovat sekä Uudellamaalla että valtakunnallisesti OP-Maltillinen, OP-Maailma Indeksi ja OP-Rohkea -sijoitusrahastot.

Osakesäästötilin suosio kasvussa

Osakesijoituksia lapsille voi tehdä sekä arvo-osuustilille että osakesäästötilille. Juuri osakesäästötilin suosio lapselle säästämisessä on viime vuosina kasvanut. Osakesäästötilillä hankittujen osakkeiden myyntivoittoja sekä osinkoja verotetaan vasta sitten, kun tuottoa nostetaan tililtä pois. Sen vuoksi osakesäästötili sopii Eevi Määtän mielestä hyvin lapselle säästämiseen. Osakesäästötilin avaamista kannattaa pohtia joulun alla myös yhtenä joululahjavaihtoehtona.

– Lapselle sijoittaminen on pitkän aikavälin sijoittamista, ja moni haluaa ostaa ja myydä osakkeita lapsen kasvaessa. Tästä syystä osakesäästötili sopii mielestäni hyvin lapselle säästämiseen. Osakesäästötilillä kun käyt kauppaa osakkeilla ilman välittömiä veroseuraamuksia. Tuoton ja osinkojen verotus tapahtuu vasta, kun teet tililtä noston tai lakkautat osakesäästötilisi, sanoo Eevi Määttä.

Kun lapsi myöhemmin täyttää 18 vuotta, voi hän itse käydä osakekauppaa. Mikäli huoltajat antavat suostumuksen, voi lapsi käydä kauppaa jo täytettyään 15 vuotta. Kun suostumus on annettu, näkee nuori kaikki omistuksessaan olevat säästöt ja sijoitukset sekä voi tehdä niihin muutoksia.

Jos olet ostanut alaikäisille sijoituksia, alaikäisen kanssa on hyvä käydä ajoissa keskustelua säästöistä, muistuttaa Määttä.

- Ennen lapsen 18-vuotispäivää kannattaa yhdessä pohtia, millaisia vaihtoehtoja lapsella on rahojen käyttämiselle tai kannattaisiko niiden sijoittamista jatkaa, sanoo Määttä.

OP Uusimaan alaikäisten asiakkaiden (0–17-vuotiaat) omistetuimmat osakkeet asiakkaiden lukumäärän mukaan:

  1. Nordea bank
  2. Fortum
  3. Nokia Oyj
  4. Mandatum Oyj
  5. Sampo Oyj A

Kiinnostuitko lapselle säästämisestä ja sijoittamisesta? Lue lisää täältä