Maailmalla ja taloudessa myllertää, mutta me sinnikkäät suomalaiset pystymme laittamaan jotain vähän säästöönkin. Yli puolet (56 %) suomalaisista teki niin maaliskuussa 2024. Vielä useampi (68 %) uskoi pystyvänsä laittamaan rahaa säästöön seuraavan vuoden aikana.

Säästämisinto on kuitenkin nyt alhaisella tasolla aiempiin vuosiin verrattuna, vaikkakin viime kuukausina kuluttajien näkemykset ovat kohentuneet, arvioi Suomen Pankin ekonomisti Antti Hirvonen.

– Kotitalouksien arviot oman rahatilanteen riittävyydestä säästämiseen ja näkemykset tulevista säästämismahdollisuuksista lähtivät laskuun vuonna 2022. Viimeksi ne olivat vastaavalla tasolla 2010-luvun puolivälissä eurokriisin aikana. Eniten kotitalouksien näkymiin on vaikuttanut Venäjän hyökkäyssota, korkea inflaatio ja talouden tilan heikentyminen, Hirvonen sanoo.

Talletussäästäminen huimassa kasvussa

Finanssiala ry:n mukaan suomalaisten yleisin säästämisen ja sijoittamisen muoto on säästäminen pankkitilille. Varallisuutta kartutetaan pahanpäivän varalle, eläkkeeseen, isoihin hankintoihin, asuntoon tai perinnöksi.

Suomen Pankin tilastot kertovat, että talletussäästämisen suosio on kasvanut selvästi. Samaan aikaan käyttötileillä olevien talletusten määrä on supistunut yli 15 prosenttia. 

– Kotitaloudet ovat tehneet selvästi aiempaa enemmän määräaikaistalletuksia ja talletuksia sijoitustileille. Vuoden 2022 syyskuussa määräaikaistalletusten arvo oli 2,2 miljardia euroa, vuoden 2024 tammikuun lopussa peräti 11,6 miljardia euroa, Antti Hirvonen toteaa.

Määräaikaistalletusten määrä laski yhtäjaksoisesti vuodesta 2012 vuoden 2022 loppupuolelle saakka, jolloin talletusten korot laskivat merkittävästi. 

 Kotitalouksien talletusten korot 2020–2023

Kotitalouksien talletusten korot 2020–2023
Vuoden 2020 lopussa määräaikaistalletuksille ja sijoitustileille maksettiin korkoa keskimäärin noin 0,2 prosenttia, ja nyt jo keskimäärin 2,6 prosenttia. Se näkyy talletussäästämisen huimana kasvuna. Lähde: Suomen Pankki

Sijoitusrahastot, pörssiosakkeet ja uusimpana osakesäästötili

Tilisäästämisen jälkeen seuraavaksi yleisintä on sijoitusrahasto- ja osakesäästäminen. Tilastokeskuksen mukaan sijoitusrahastoja, pörssiosakkeita tai molempia omisti 1,89 miljoonaa henkilöä vuoden 2022 lopussa eli joka kolmas suomalainen.

Kolmanneksi suosituinta on vakuutussäästäminen: suomalaisten kotitalouksien varoja kanavoituu runsaasti kotimaisiin sijoitusrahastoihin sijoitussidonnaisten vakuutussopimusten kautta.

Varallisuuslajia omistavien prosenttiosuus ikäluokasta

Varallisuuslajia omistavien prosenttiosuus ikäluokasta
Sijoitusrahastoja omistetaan tasaisesti kaikissa ikäryhmissä. Osakesäästötilistä ovat innostuneet erityisesti nuoret. Lähde: Tilastokeskus

Varallisuuslajia omistavien prosenttiosuus, miehet ja naiset

Varallisuuslajia omistavien prosenttiosuus, miehet ja naiset
Miehet sijoittavat hieman naisia useammin pörssiosakkeisiin, sijoitusrahastoissa ei ole eroja. Lähde: Tilastokeskus

Pörssiosakkeiden ja sijoitusrahastojen arvo eri ikäluokissa

Pörssiosakkeiden ja sijoitusrahastojen arvo eri ikäluokissa
Data kertoo, että keski-iästä ylöspäin miesten ja naisten erot pörssiosakkeiden ja sijoitusrahasto-omistusten arvossa kasvavat merkittäväksi. Lähde: Tilastokeskus Kuinka varakkaita me suomalaiset olemme?

Kuinka varakkaita me suomalaiset olemme?

Euroopan keskuspankin julkaiseman uuden kokeellisen tilaston arvion mukaan suurin osa kotitalouksien varallisuudesta on asuntovarallisuutta. 

Suomalaisten kotitalouksien nettovarallisuus oli yhteensä 913 mrd. euroa vuoden 2023 kesäkuun lopussa, mikä on 27 % prosenttia enemmän kuin viisi vuotta sitten vastaavana aikana.

Nettovarallisuus kasvoi viidessä vuodessa 27 % omistusasunnoissa asuvilla kotitalouksilla. Niillä kotitalouksilla, jotka eivät asu omistusasunnossa, varallisuus kasvoi samalla aikavälillä 19 %. 

Kesäkuun 2023 lopussa suomalaisten kotitalouksien varallisuuden mediaani oli 134 000 euroa ja keskiarvo 322 000 euroa.

Lähteet: Kotitalouksien varallisuus- sekä Kuluttajien luottamus (Tilastokeskus), Finanssiala ry: Säästäminen ja luotonkäyttö 2023 (Finanssiala ry), suomenpankki.fi ja eurojatalous.fi

Kiinnostuitko sijoittamisesta? Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen voi olla elämäsi kannattavin päätös. Tutustu Osuuspankin omistaja-asiakkaan säästämisen ja sijoittamisen etuihin

Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta.